Columns Edese Post ‘Verlichting’

Mijn katten gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Als ze elkaar tegenkomen dan is er ruzie. Zoals Johan Cruijff en Louis van Gaal. Terwijl mijn katten net als de Amsterdamse straatvechters elkaars evenbeeld zijn.
Dominant, de staart nooit tussen de poten en alleen geïnteresseerd in eigen parochie. Raar toch dat wezens die zo op elkaar lijken zo’n hekel aan elkaar hebben. Een gebrek aan zelfacceptatie vertelde de dorpspsycholoog mij. Onbewust tegen je eigen spiegelbeeld vechten. Iets om over na te denken vond ik en dat doe ik het liefst wandelend door de Grotestraat. Daar waar de kerstverlichting donkere gedachtengangen verlicht. Tot nu toe heb ik twee keer een spiegelbeeld ontmoet. En echt prettig was dat inderdaad niet. Toen ik mijn spiegelbeeld de eerste keer bezig zag, hij leidde een bijeenkomst, dacht ik: ‘wat een merkwaardige man. Opmerkelijke motoriek, niet overtuigend qua stem en hij trekt zijn wenkbrauwen heel raar op’. Even later vroeg iemand of dat mijn tweelingbroer was. Ik dacht aan een grap maar de man was volledige serieus.
Tsja. Jezelf ontmoeten is niet makkelijk. Je wilt er zo snel mogelijk bij vandaan. Misschien dat een geurkaars en het slaan op een gong helpen om je spiegelbeeld te verdragen. En dat er dan vrede komt voor mij, voor Johan en Louis, voor iedereen in Ede en de hele wereld. Pfff. Wat een toestand. Ik zit al helemaal in de kerstsferen. Excuus. Komt door al die verlichting in de stad. Onzinnig natuurlijk. Het is nog helemaal geen tijd voor vrede.